De aankoop van een appartement op de Dam door superster Justin Bieber staat niet op zich: Amsterdam staat op de kaart bij de rijken der aarde, als één van de topsteden voor een leuk optrekje.

Uit een deze week gepubliceerd rapport van de internationale makelaar KnightFrank blijkt dat Amsterdam in 2016 bij de zogenoemde ‘luxury residential market’ – dus het topsegment van de huizenmarkt – wereldwijd in de top tien van grootste stijgers zat. Op plaats 8 om precies te zijn.

Amsterdam is de sterkste stijger in Europa, gevolgd door luxe ski-oord Gstaad.

(klik voor uitvergroting)

Amsterdam krijgt ook een aparte vermelding van KnightFrank bij een lijstje van zeven ‘hotspots’ in de wereld: “Amsterdam klimt omhoog op de lijst van Europese techlocaties”, zo valt te lezen. Amerikaanse groeibedrijven zoals taxi-app Uber, streaming videodienst Netflix en de fabrikant van elektrische auto’s Tesla hebben hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Maar eigen talent is er ook, bijvoorbeeld in de vorm van betaalintermediair Adyen. Amsterdam scoort ook goed als 'leefbare stad', onder meer met uitstekende transportverbindingen en de nabijheid van Schiphol.

KnightFrank heeft ook een lijstje gemaakt met 20 steden die zijn gerangschikt op basis van het volgende criterium: hoeveel vierkante meter koop je voor 1 miljoen dollar?

(klik voor uitvergroting)

Te zien is dat je in Monaco voor 1 miljoen dollar pakweg 17 vierkante meter luxehuis krijgt, in Londen is dat 30 vierkante meter en in Kaapstad bijvoorbeeld 209 vierkante meter.
Amsterdam is niet opgenomen in deze piramide, maar als  je een blikt werpt op Funda.nl, staat daar bijvoorbeeld op een toplocatie als de Keizersgracht een 4-kamerwoning te koop voor 1,25 miljoen euro. Het woonoppervlak is 145 vierkante meter. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 110 vierkante meter voor een miljoen dollar. Hiermee zou Amsterdam op dezelfde plek komen als Melbourne, op plaats zeventien.

LEES OOK De goedkoopste huizen van Nederland - opknappertje van 270 m2 voor 30 duizend euro